Ben je als communicatieprofessional een zebra of een gnoe?

Tijdens de HVR Inspiratiedag ‘Buitenstebinnen’ gaf één van onze medewerkers een presentatie over de communicatieve organisatie met een verhaal over zebra’s. De zebra’s (eigenlijk de strepen van de zebra) hebben in de natuur verschillende functies. Door de zwart-witte strepen hebben zebra’s minder last van vliegen, minder last van de warmte en kunnen ze leeuwen in verwarring brengen.

Maar de mooiste functie is eigenlijk die van beweging. Zebra’s zorgen er namelijk voor dat andere prooidieren – zoals de gnoes – in beweging komen bij gevaar. Gnoes kunnen niet goed zien, maar zien wel door de verandering in het zwart-witte patroon van de zebra dat zij in beweging moeten komen. Ze volgen en kopiëren dus het gedrag van de zebra’s.

Kom eerst zelf in beweging

Communicatieprofessionals die medewerkers in een organisatie communicatiever willen maken, kunnen hier iets van leren. Namelijk dat het werkt als je jezelf of als afdeling Communicatie opstelt als een zebra. En dus eerst zelf beweegt voordat je een beweging van de hele organisatie vraagt. Het werken aan een ‘communicatieve organisatie’ vraagt – in eerste instantie – om heel veel ontwikkeling van de afdeling Communicatie. Waarbij antwoorden op de onderstaande vragen essentieel zijn.
  • Waar ben ik van als communicatieprofessional?
  • Waar vindt de organisatie dat (de afdeling) communicatie van is?
  • Waar wil ik van zijn als communicatieprofessional?
  • Waar vindt de organisatie dat (de afdeling) communicatie van moet zijn?

Alleen als je als communicatieprofessional en/of communicatieafdeling weet waar je op dit moment van bent (wees eerlijk, écht van bent), kun je bepalen welke stappen je moet zetten. Stappen in je eigen professionele ontwikkeling. Ben je echt de expert die op de hoogte is van de laatste trends en ontwikkelingen? Stappen in de manier waarop je de organisatie faciliteert en adviseert. Help je jouw opdrachtgever echt, of geef je vooral een advies dat jou het beste past? Of misschien zelfs stappen in het loslaten van oude en vertrouwde patronen. Is datgene wat je altijd doet echt het beste, of kan het ook anders?

Grote ambities, kleine stappen

Natuurlijk is het goed om ambitie te hebben en je lat iets hoger te leggen. Maar dat betekent niet dat je daardoor stappen over kunt slaan. Hoe groter het ambitieniveau, hoe kleiner de stappen – in het begin – zijn om van koers te kunnen veranderen. De kudde, inclusief de gnoes, moet je immers wel kunnen (achter)volgen.

Vorig bericht
Communicatie kent geen grenzen
Volgend bericht
Met deze 10 tips verbouw je moeilijke onderwerpen tot heldere tekst

Dit vind je misschien ook inspirerend!